Acélok egyezősége

A növekvo nemzetközi kereskedelem, a globális beszerzési, gyártási és tervezési gyakorlat megnövelte annak szükségességét, hogy jobban megértsük az acélokra vonatkozó különbözo nemzetközi szabvány eloírásokat.

Tekintettel arra, hogy a szabványok nem egyenértékuek és nem felcserélhetoek (pl. az európai szabvány az amerikaival vagy a japánnal), több tényezot kell gondosan mérlegelnünk annak eldöntésére, hogy melyek az egyezo acélminoségek.

A fobb tényezok az egyenértékuség meghatározásánál: vegyi összetétel, gyártási módszer, alakítási technológia, termék formája, mechanikai és fizikai tulajdonságok. A további tényezoknek, pl. dezoxidálás, edzhetoség, korrózió- és hoállóság és más tulajdonságok is jelentosen befolyásolják az acélok ekvivalenciáját és lehetséges felcserélhetoségét.

A különféle acélok egyezoségét általában vegyi összetétel, bizonyos mértékig mechanikai tulajdonságok alapján állapítják meg. Az egyezo acél anyagminoségek kereszthivatkozási táblázatai gyakran szabványosító testületek (Standard Development Organization - SDO) ajánlásaiként érkeznek; az SDO-k ajánlásai szolgálnak elsodleges forrásként a Total Materia adatbázis kereszthivatkozási táblázatai számára is.

Még azonban ha SDO-tól is jön az ajánlás, lehet, hogy az ekvivalens acélok nem rendelkeznek pontosan megegyezo vegyi összetétellel, szakítószilárdsággal, folyáshatárral és fizikai tulajdonságokkal, ami azt jelenti, hogy nem teljesen egyezoek és alapos megfontolásra van szükség, mielott egy az egyben helyettesítenénk egy anyagot egy ekvivalenssel.

Fontos megérteni, hogy két acél egyezoségének megítélése egy nagyon kényes és sok hibalehetoséget magában hordozó feladat, amely nagyban függ az adott körülményektol, pl. hokezelés, szállítási állapot, üzemelési feltételek stb. És ahogy az a fentiekbol is kitunik, az összehasonlítás kritériumai és az ebbol adódó összefüggések nagyon nagyszámúak. Ebbol adódóan az egyezo anyagminoségek meghatározásánál képzett szakemberekre van szükség, akik gondosan tanulmányozzák a szabványokat és eloírásokat. A legtöbb szabvány egy komplex és bonyolult dokumentum, amely nem surítheto be néhány sor szövegbe.

Szem elott tartva ezeket a korlátozásokat, egyértelmu, hogy nagymértékben javul egy adott anyagra vonatkozó kereszthivatkozási egyezoség keresése és kiértékelése azzal, ha minél több vonatkozó adat áll rendelkezésre egy keresheto, relációs adatbázisban. A Total Materia adatbázis nyújtja a legátfogóbb eszközöket, algoritmusokat és adatokat a keresési folyamat támogatásához.

A Total Materia a kereszthivatkozásokat és az anyagok egyezoségét különféle kategóriák szerint csoportosítva jeleníti meg, a teljesen azonos egyezéstol haladva a nem teljes azonosságon alapuló de még mindig nagyon hasznos SmartCross általi egyezésig. Tekintse meg az oldalsávot, ha többet szeretne megtudni a kereszthivatkozások eredményeinek azonosításáról és megjelenítésérol.
A Total Materia integrált és keresheto adatbázisban fogja össze a fémes anyagokra vonatkozó szabványokat, acélminoségeket és tulajdonságokat. A felhasználók gyorsan és egyszeruen megismerhetik az anyagok mechanikai tulajdonságait, vegyi összetételét, egyezo vagy hasonló anyagminoségeket kereshetnek a kereszthivatkozási táblázatokban, és egyéb fontos anyagtulajdonságokat. Az alábbi hivatkozásokra kattintva ingyenesen kipróbálhatja a Total Materia adatbázis minden funkcióját vagy megtekintheti részletes bemutatóinkat a program muködésérol.

Hogyan segíthet a Total Materia az egyezo acélminoségek azonosításában?

Annak érdekében, hogy még jobb és pontosabb legyen a világ számos országából származó acélötvözetek kereszthivatkozási rendszere, a Total Materia kategorizálja az egyezés és hasonlóság mértékét. Ez az egyedülálló funkció lehetové teszi, hogy több lehetséges egyezo minoséget jelenítsünk meg, míg ezzel egy idoben információt nyújt a hasonlóság mértékérol és az információforrás megbízhatóságát is jelzi:

  • Összes - Az összes lehetséges egyezo anyagminoséget egyszerre jeleníti meg
  • Azonos - SDO-k által egyértelmuen azonosnak jelölt anyagok (általában névváltoztatást/cserét jelent)
  • Hivatalos – SDO-k szabványaiban meghatározott egyezo minoségek
  • Összetétel – Azok az ötvözetek, amelyek vegyi összetétele 100%-ban megegyezik a keresett anyagéval
  • Közvetett – Közvetetten egyezo anyagok (amennyiben A=B, valamint B=C, akkor feltételezhetjük, hogy A=C)
  • Egyéb – Gyártók katalógusaiban, könyvekben, tájékoztató anyagokban, interneten közzétett elemzésekben megadott egyezések
  • SmartCross - A Toatal Materia szabadalmazott kereszthivatkozási eszköze, amely a bizonytalan (fuzzy) halmazok elméletén és metallurgiai szakértelmen alapul.

A nagyításhoz kattintson az alábbi példákra.

Összes

Example of all equivalences

Azonos

Example of Identique equivalences

Hivatalos

Example of Official equivalences

100% összetétel

Example of materials with identical composition

Közvetett

Example if Implicit equivalences

Más források

Example if Other Sources equivalences

SmartCross

Example of SmartCross equivalences