Staalsamenstelling

Staal bestaat uit ijzer en andere elementen zoals koolstof, mangaan, fosfor, zwavel, nikkel, chroom en meer.

Variaties in staal composities zijn verantwoordelijk voor een grote verscheidenheid van staalsoorten en staal eigenschappen.

Ijzer is het basisonderdeel van staal. Wanneer koolstof, een niet-metaal, toegevoegd word aan ijzer in bedragen rond de 2,1%, is het resultaat een legering bekend als staal.

Elk element dat wordt toegevoegd aan de fundamentele stalen samenstelling heeft enig effect op de eigenschappen van het staal en hoe dat staal reageert op fabricage processen. Variaties in staal composities zijn verantwoordelijk voor een grote verscheidenheid van staalsoorten en staal eigenschappen. Een goede stalen samenstelling verbeterd bijvoorbeeld de sterkte en/of taaiheid en geven een gelegenheid om kostenefficiënte en eenvoudig warmtebehandeling methoden te gebruiken.

Naast legeringselementen, omvat stalen samenstelling bijna altijd kleine hoeveelheid onzuiverheden die in de staalproductie grondstoffen voorkomen zoals schroot of ruwijzer. In het algemeen is de onzuiverheid inhoud zo laag gehouden dat haar aanwezigheid niet schadelijk is voor de eigenschappen van het staal.De Total Materia database brengt alle globale metaal eigenschappen bij elkaar onder een dak in de vorm van een database. Snel en makkelijk toegang tot mechanische eigenschappen, chemische samenstelling, kruisverwijzingstabellen en voorziet gebruikers van een ongeëvenaarde rijkdom aan informatie. Klik op de knop om de Total Materia database uit te proberen.

Total Materia zoeken op chemische samenstelling

Het vinden van een materiaal uit de database van meer dan 350.000 legeringen duurt slechts seconden. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar een Japanse laag gelegeerd-staal met de volgende chemische samenstelling: C 0.15 – 0.26; Si < 0.35; Mn < 1.5; P < 0.035; S < 0.040; Mo 0.4 – 0.6.

Klik op Geavanceerd zoeken in het hoofdvenster. Selecteer vervolgens Japan/JIS in het veld land/Standard.

Steel composition: Example of searching for a steel material based on chemical composition

Kijk binnen de groep chemische samenstelling de bekende parameters na. Voer waarden in en klik recht op het pijl pictogrammetje.

Steel composition: Entering alloying elements for searching steels by composition

Het zoekresultatenscherm verschijnt. U kunt simpelweg tikken om een materiaal te zijn gedetailleerde eigenschappen zien.

Steel composition: Result list of searching by steel composition