Acél összetétel

Az acél vasból és más elemekbol áll, mint pl. karbon, mangán, foszfor, kén, nikkel, króm stb.

Az acélok összetétel-beli különbségei miatt létezik ennyire sok különféle acélminoség és jellemzo.

A acél alap alkotóeleme a vas. Ha egy nem-fémes elemet, karbont max. 2,1%-ban adunk hozzá, akkor kapjuk az acélként ismert ötvözetet.

Minden elem, amellyel az acélt ötvözzük, befolyásolja annak tulajdonságait és megmunkálhatóságát. Az acélok összetétel-beli különbségei miatt létezik ennyire sok különféle acélminoség és jellemzo. Például a megfelelo acél-összetétel megnövelt szilárdságot és/vagy szívósságot eredményez, valamint lehetoséget teremt az acél költséghatékony és egyértelmu hokezelésére is.

Az ötvözo elemeken kívül az acélban szinte mindig találhatóak kis mennyiségben szennyezok, amelyek az acélgyártáshoz szükséges nyersanyagokból, pl. a fémhulladékokból vagy olvadt fémbol származnak. A szennyezoanyagok mennyiségét általában igyekeznek annyira alacsonyan tartani, hogy azok jelenléte ne befolyásolja károsan az acél tulajdonságait.A Total Materia integrált és keresheto adatbázisban fogja össze a fémes anyagokra vonatkozó szabványokat, acélminoségeket és tulajdonságokat. A felhasználók gyorsan és egyszeruen megismerhetik az anyagok mechanikai tulajdonságait, vegyi összetételét, egyezo vagy hasonló anyagminoségeket kereshetnek a kereszthivatkozási táblázatokban, és egyéb fontos anyagtulajdonságokat. Az alábbi hivatkozásokra kattintva ingyenesen kipróbálhatja a Total Materia adatbázis minden funkcióját vagy megtekintheti részletes bemutatóinkat a program muködésérol.

Total Materia Keresés vegyi összetétel alapján

Szinte néhány pillanat alatt megtalálhatjuk a keresett anyagminoséget a több mint 350 000 ötvözetet tartalmazó adatbázisban. Például, keressünk rá egy gyengén ötvözött Japán acélra a következo vegyi összetétellel: C 0,15-0,26; Si <0,35; Mn <1,5, p <0,035; S <0,040; Mo 0,4-0,6.

Kattintson a Részletes keresésre a fo ablakban. Ezután válassza ki az ország/szabvány mezoben a Japán / JIS opciót.

Steel composition: Example of searching for a steel material based on chemical composition

A vegyi összetétel csoporton belül, jelölje be az ismert paramétereket, adja meg az értékeket és kattintson az Elküld gombra.

Steel composition: Entering alloying elements for searching steels by composition

A keresési eredmények ablak megjelenik. Egyszeruen kattintson egy anyagra, hogy megtekintse a részletes tulajdonságait.

Steel composition: Result list of searching by steel composition