Teräksen Koostumus

Teräs sisältää rautaa ja muita aineita, kuten hiiltä, mangaania, fosforia, rikkiä, nikkeliä, kromia ynnä muuta.

Vaihtelut teräksen koostumuksessa ovat johtaneet teräslaatujen ja - ominaisuuksien moninaisuuteen.

Rauta on teräksen peruskomponentti. Kun hiiltä (epämetalli) lisätään rautaan maksimissaan 2,1%, saadaan tuloksena seos, joka tunnetaan teräksenä.

Jokainen raudan peruskoostumukseen lisätty aine vaikuttaa jollakin tavalla teräksen ominaisuuksiin ja siihen, miten kyseinen teräs reagoi valmistusprosesseissa. Nämä lisäaineet ja variaatiot teräksen koostumuksessa ovat johtaneet suureen määrään erilaisiateräslaatuja ja -ominaisuuksia. Esimerkiksi eräs teräksen koostumus parantaa teräksen lujuutta ja/tai sitkeyttä ja mahdollistaa kannattavien ja suoraviivaisten lämpökäsittelymenetelmien käytön.

Seosaineiden lisäksi teräksen koostumus sisältää lähes aina pieniä määriä epäpuhtauksia, jotka tulevat teräksenvalmistuksen raakamateriaaeleista, kuten metalliromusta tai raakaraudasta. Yleensä epäpuhtauksien määrä pidetään niin alhaisena, että niiden mukanaolo ei ole haitallista teräksen ominaisuuksille.Total Materia-tietokanta yhdistää globaalien metallien ominaisuudet yhdeksi haettavaksi tietokannaksi. Nopea ja helppo pääsy mekaanisiin ominaisuuksiin, kemiallisiin koostumuksiin, ristiviittaustaulukoihin ynnä muihin tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden päästä hyödyntämään ennennäkemätöntä tietomäärää. Klikkaa alla olevia painiketta kokeillakseksi Total Materia -tietokantaa.

Total Materia Haku kemiallisen koostumuksen perusteella

Materiaalin löytäminen tietokannan yli 30 000 seoksen joukosta vie vain sekunteja. Etsitään esimerkiksi japanilaista niukkaseosteista terästä, jonka kemiallinen koostumus on seuraava: C 0.15 - 0.26; Si < 0.35; Mn < 1.5; P < 0.035; S < 0.040; Mo 0.4 - 0.6.

Klikkaa Edistynyt haku pääikkunasta. Seuraavaksi valitse Japani / JIS maa- ja standardivalikosta.

Teräksen koostumus: Esimerkki teräsmateriaalin etsimisestä kemiallisen koostumuksen perusteella

Valitse tunnetut parametrit kemiallisen koostumuksen ryhmästä, syötä arvot ja klikkaa oikealle osoittavaa nuoli-ikonia.

Teräksen koostumus: Seosaineiden syöttäminen teräksen etsimiseen koostumuksen perusteella

Hakutulosikkuna aukeaa. Voit klikata materiaalia tarkastellaksesi sen tarkempia ominaisuuksia.

Teräksen koostumus: Hakutuloslista haettaessa teräksen koostumuksen perusteella