Grade cupru

Cupru este unul dintre grupurile majore de metale comerciale. Ele sunt utilizate pe scară largă din cauza conductivității electrice şi termice excelente, rezistenţei la coroziune şi ușurinței de fabricație.

Gradele de cupru sunt nonmagnetice şi pot fi uşor lipite sau sudate; multe din gradele cuprului pot fi sudate prin metoda cu gaz, sudare electrică cu arc sau rezistență electrică.

Gradele de cupru sunt împărţite în şase familii: cupru, aliaje diluate de cupru, alamă, bronz, aliaje de cupru-nichel şi aliaje de nichel-argint.

Prima familie, cupru, este, în esenţă, cupru pur comercial, care în mod normal este moale şi ductil şi conţine mai puţin de 0.7% impurități totale. Gradele cuprului pur comercial sunt desemnate prin numerele UNS de la C10100 până la C13000. Gradele de cupru diluat conţin cantităţi mici ale elementelor diverse de aliere care modifica una sau mai multe proprietăți de bază ale cuprului.

Cupru electrolitic (ETP) C11000 se face din cupru catodic, care a fost rafinat electrolitic. C11000 este cel mai comun din toate gradele cuprului electric. Are conductivitate electrica înaltă, mai mare de 100% IACS. Are același conținut de oxigen ca C 12500, dar diferă după conţinutul de sulf şi puritate generală. C11000 are mai puţin de 50 ppm de impurităţi metalice totale, inclusiv sulf.

Cupru fără oxigen clasele C10100 şi C10200 sunt făcute prin topire cu inducție a cuprului catodic de prima calitate sub condiţii nonoxidante produse de o un creuzet cu grafit granulat acoperind şi reducând atmosfera care este săracă în hidrogen.

Aliajele cupru-nichel (nichelină) sunt grade de cupru care conțin 1.5-45% de nichel (Ni) ca element major de aliere. Potrivit sistemului unificat de numerotare (UNS), aliajele forjat de cupru-nichel sunt desemnate cu numerele de la UNS C70000 până la UNS C73499. Aceste aliaje sunt folosite pentru fabricarea monedelor, echipamentelor maritime, evaporatoarelor, tuburilor pentru schimbarea căldurii, sistemelor auto hidraulice şi a sistemelor de răcire.

Argentan nu contine argint şi poate fi considerat drept alama la care s-a adăugat nichel. Conţinutul de nichel variază considerabil, dar, de obicei, se află între 9 şi 30%, în funcţie de aplicarea acestuia. Conținutul de cupru tinde să rămână acelaşi, cca 60-65% și conținutul de zinc se reduce proporțional creșterii conținutului de nichel. Cu cât e mai mare conținutul de nichel mai albă este culoarea lui şi, deşi mai mult rezistent la coroziune, ductilitatea este redusă.

Argentan a fost folosit pe scară largă pentru numeroase aplicaţii datorită rezistenței la coroziune, culorii şi calităţilor de formare la rece. Articole fabricate din argentan merg de la radiatoare auto, vârfuri pentru pixuri, taste pentru instrumente muzicale, carcasă pentru tranzistor, contacte electrice, feronerie arhitecturală, tacâmuri, etc. Conform UNS, nichel argint forjat este desemnat cu numere de la C73500 până la C79999.Baza de date Total Materia reuneste proprietatile globale a metalelor într-o baza de date integrata în care se pot efectua cautari. Acces rapid si usor la proprietatile mecanice, compozitia chimica, tabele de referinta încrucisata, si multe altele ofera utilizatorilor o cantitate imensa de informații fara precedent. Faceti clic pe butoanele de mai jos pentru a afla mai multe din Turul ghidat sau pentru a testa baza de date Total Materia.

Grade cupru în Total Materia

Baza de date Total Materia include specificații de proprietate pentru mai mult de 27,000 de aliaje de cupru împreună cu peste 350,000 de aliaje metalice din întreaga lume. Compozițiile lor chimice, proprietățile mecanice şi fizice, referințele încrucișate şi multe altele sunt doar la un clic distanță.

Găsirea unui grad de cupru în baza de date este foarte ușoară şi durează câteva secunde. De exemplu, să ne uităm la proprietățile gradului de cupru chinezesc BZn 15-20.

Pur şi simplu utilizați Căutare Rapidă de pe pagina de pornire a abonaților și introduceți desemnarea. Selectarea cuprului din lista cu grupul de aliaje şi China/GB din lista Standard este opţională.

Copper grades: Search for the Chinese copper grade BZn 15-20

După alegerea materialul din lista cu rezultate, apare o listă cu subgrupuri. În Total Materia, termenul "subgrupuri" se referă la specifications care definesc proprietățile ale gradului de cupru; în cazul acesta este selectată specificația GB 2059. Rețineți că proprietățile definite în conformitate cu specificații diferite pot fi diverse în mod semnificativ.

Copper grades: Specification that defines properties of the Chinese copper grade BZn 15-20

Compoziția, referințele încrucișate și proprietățile gradului de cupru BZn 15-20 pot apoi fi revizuite făcând clic pe link-urile corespunzătoare, vedeți exemple mai jos.

Copper grades: Chemical composition of the copper grade BZn 15-20
Copper grades: Cross-reference table of the copper grade BZn 15-20
Copper grades: Mechanical properties of the copper grade BZn 15-20