Rézminőségek

A rézötvözetek a kereskedelmi forgalomban levő fémes anyagok egyik legfontosabb csoportját alkotják. Kiváló elektromos és hővezető-képességük, korrózióállóságuk és jó megmunkálhatóságuk miatt széles körben használatosak.

A réz ötvözetei nem mágnesesek, lágy- és keményforraszthatók, jelentős részük alkalmas láng-, ív- és ellenállás-hegesztésre.

A rézminőségek hat csoportba sorolhatók: réz, gyengén ötvözött rézötvözetek, sárgarezek, bronzok, réz-nikkel ötvözetek, alpakka.

Az első csoportba tartozó kereskedelmi tisztaságú rezek puhák és képlékenyek, összes szennyezőtartalmuk 0,7%-nál kisebb. A kereskedelmi tisztaságú rézminőségek jelölése az UNS szerinti C10100 és C13000 közé esik. Az alacsonyan ötvözött rézötvözetek a réz egy vagy több alapvető tulajdonságának megváltoztatása érdekében kis mennyiségben különböző ötvöző elemeket tartalmaznak.

A C11000 jelzésű elektrolitréz a katódréz elektrolitos rafinálásával készül. A C11000 az elektronikában leggyakrabban használt rézötvözetek közé tartozik. Elektromos vezetőképessége magas, a 100% IACS-t is meghaladja. Oxigéntartalma a C12500-hoz hasonló, viszont a kén- és általában szennyezőtartalma alacsonyabb. A C11000 teljes szennyezőtartalma a kénnel együtt 50 ppm alatt van.

A C10100 és C10200 oxigénmentes rézminőségek gyártása elsőosztályú katódréz nem-oxidáló körülmények közötti (szemcsés grafitfürdő és redukáló, alacsony hidrogéntartalmú védőatmoszféra) indukciós olvasztásával történik.

A réz-nikkel ötvözetek (réz-nikkel, kupronikkel) olyan rézminőségek, melyekben főötvözőként 1,5-4,5% nikkel (Ni) van. A kovácsolt réz-nikkel ötvözetek jelölése a Unified Numbering System (UNS) szerinti C70000 és C73499 közötti értékekkel történik. Felhasználási területük: érmegyártás, tengervíznek kitett berendezések, párologtatók, autóipari hidraulikus és hűtőrendszerek anyagaként.

Az újezüst (alpakka, pakfong) nem tartalmaz ezüstöt, hanem lényegében véve egy nikkeltartalmú sárgaréznek minősül. Az ilyen ötvözetek nikkeltartalma alkalmazástól függően 9-30% között van. A réztartalom a sárgarezeknél szokásos mennyiséghez hasonló (60-65%), míg a cinktartalom a nikkel mennyiségének növelésével csökken. A nikkeltartalom emelésének hatására az ötvözet színe egyre inkább fehérre vált, a korrózióállósága nő, viszont az alakíthatósága romlik.

Korrózióállósága, színe és hidegalakíthatósága miatt az alpakkát számos területen használják. Többek között autóhűtők, golyóstollak, hangszerkulcsok, tranzisztorházak, villamos érintkezők, építészeti fémáruk, evőeszközök, stb. készülnek belőle. Az alpakka ötvözetek jelölésére az UNS C73500 és C79999 közötti értékek szolgálnak.A Total Materia integrált és keresheto adatbázisban fogja össze a fémes anyagokra vonatkozó szabványokat, acélminoségeket és tulajdonságokat. A felhasználók gyorsan és egyszeruen megismerhetik az anyagok mechanikai tulajdonságait, vegyi összetételét, egyezo vagy hasonló anyagminoségeket kereshetnek a kereszthivatkozási táblázatokban, és egyéb fontos anyagtulajdonságokat. Az alábbi hivatkozásokra kattintva ingyenesen kipróbálhatja a Total Materia adatbázis minden funkcióját vagy megtekintheti részletes bemutatóinkat a program muködésérol.

Rézminőségek a Total Materia

A Total Materia adatbázisában a világ minden tájáról származó több, mint 27 000 rézminőség valamint 350 000 egyéb fémötvözet tulajdonságaival kapcsolatos előírásokról kaphatunk információkat. Egy kattintás, és máris adatokat nyerhet egyebek mellett a mechanikai és fizikai tulajdonságokról, és a kereszthivatkozásokról.

Egy adott rézminőség megtalálása az adatbázisban csak néhány másodpercet vesz igénybe. Például nézzük a BZn 15-20 jelzésű kínai rézminőség tulajdonságait.

Csak írja be az 'Előfizetőknek' oldalon található 'Gyorskeresés' menüpontba az anyagjelölést. Az 'Anyagcsoport' listából a rezet, az 'Ország/Szabvány'-ból pedig a Kína/GB-t választva finomíthat a keresésen.

Copper grades: Search for the Chinese copper grade BZn 15-20

Az anyagjelölésre kattintva megjelennek az ehhez az anyaghoz tartozó alcsoportok. A Total Materia az 'alcsoport' kifejezés az adott rézötvözet tulajdonságait meghatározó szabványokat jelenti. Ebben az esetben a GB 2059 szabványt választjuk. Fontos megjegyezni, hogy az egyes szabványok által meghatározott tulajdonságok jelentős mértékben eltérhetnek egymástól.

Copper grades: Specification that defines properties of the Chinese copper grade BZn 15-20

A BZn 15-20 jelű rézminőség vegyi összetétele, kereszthivatkozásai és tulajdonságai az alábbi példán bemutatott módon, a megfelelő hivatkozásokra kattintva megtekinthetőek.

Copper grades: Chemical composition of the copper grade BZn 15-20
Copper grades: Cross-reference table of the copper grade BZn 15-20
Copper grades: Mechanical properties of the copper grade BZn 15-20