Kuparilaadut

Kuparilaadut ovat yksi suurista kaupallisten metallien ryhmistä. Niitä käytetään laajalti niiden erinomaisen sähkön- ja lämmönjohtokyvyn, korroosionkestävyyden ja muovaamisen helppouden vuoksi.

Kuparilaadut eivät ole magneettisia ja niitä voi helposti yhdistää juottamalla; monia kuparilaatuja voi hitsata erilaisilla kaasu-, kaari- ja vastusmenetelmillä

Kuparilaadut jaetaan kuuteen perheeseen: kuparit, vähän seostetut kupariseokset, messingit, pronssit, nikkelikupariseokset ja uushopeaseokset.

Ensimmäinen perhe, kuparit, sisältää lähinnä kaupallisesti puhtaita kupareita, jotka ovat normaalisti pehmeitä ja venyviä ja sisältävät alle 0,7% epäpuhtauksia. Kaupallisesti puhtaat kuparilaadut on UNS-järjestelmässä nimetty numeroilla C10100-C13000. Seostetut kuparilaadut sisältävät pieniä määriä monenlaisia seosaineita, jotka muokkaavat yhtä tai useampaa kuparin perusominaisuutta.

Elektrolyyttisesti puhdistettu kupari C11000 on valmistettu katodikuparista eli kuparista, jota on paranneltu elektrolyyttisesti. C11000 on tyypillisin johdinkuparilaatu. Se johtaa sähköä erinomaisesti, yli 100% IACS. Sillä on sama happipitoisuus kuin C 12500:lla, mutta se eroaa rikkipitoisuudeltaan ja kokonaispuhtaudeltaan. C11000:ssa on alle 50 ppm metallisia epäpuhtauksia - rikki mukaan lukien.

Hapettomat kuparilaadut C10100 ja C10200 valmistetaan induktiosulattamalla ensiluokkaista katodikuparia hapettamattomissa olosuhteissa, jotka on luotu granuloidulla grafiittipäällysteellä ja suojaavalla, pelkistävällä uuniatmosfäärillä, jossa on vain vähän vetyä.

Nikkelikupariseokset (kupari-nikkelit, kupronikkelit) ovat kuparilaatuja, jotka sisältävät 1,5-4,5% pääseosainettaan nikkeliä (Ni). Unified Numbering Systemin (UNS) mukaan työstetyt nikkelikupariseokset ovat numeroita UNS C70000 - UNS C73499. Näitä seoksia käytetään kolikoiden, merivesivarusteiden, höyrystimien, lämmönsiirrinputkien sekä autoteollisuuden hydraulisten ja viilentävien järjestelmien valmistuksessa.

Uushopea ei sisällä hopeaa vaan sitä voi pitää messinkinä, johon on lisätty nikkeliä. Nikkelipitoisuus vaihtelee huomattavasti, mutta on usein välillä 9-30% sovelluksesta riippuen. Kuparipitoisuudet pysyvät yleisesti ottaen samoina, noin 60-65%, ja sinkkipitoisuutta vähennetään, kun nikkelipitoisuutta kasvatetaan. Mitä korkeampi nikkelipitoisuus, sitä valkoisempi materiaalin on cäriltään, ja vaikka materiaalista tulee korroosionkestävämpi, sen venyvyys vähenee.

Uushopeaa käytetään laajalti monenlaisissa sovelluksissa sen korroosionkestävyyden, värin ja kylmämuokkausominaisuuksien vuoksi. Uushopeasta tehdyt esineet voivat olla esimerkiksi autojen jäähdyttimiä, kuulakärkikyniä, musiikkisoittimien koskettimia, transistorin suojuksia, sähkökontakteja, arkkitehtonisia rautatavaroita, aterimia jne. UNS:n mukaan työstetyt uushopeat numeroidaan välillä C73500-C79999.Total Materia-tietokanta yhdistää globaalien metallien ominaisuudet yhdeksi haettavaksi tietokannaksi. Nopea ja helppo pääsy mekaanisiin ominaisuuksiin, kemiallisiin koostumuksiin, ristiviittaustaulukoihin ynnä muihin tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden päästä hyödyntämään ennennäkemätöntä tietomäärää. Klikkaa alla olevia painiketta kokeillakseksi Total Materia -tietokantaa.

Kuparilaadut Total Materiassa

Total Materia-tietokanta sisältää yli 27 000 kupariseosta ja 350 000 metalliseosta kaikkialta maailmasta. Näiden materiaalien kemialliset koostumukset, mekaaniset ja fysikaaliset ominaisuudet, ristiviittaukset ja paljon muuta ovat vain klikkauksen päässä.

Kuparilaadun löytäminen tietokannasta on erittäin helppoa ja vie vain sekunteja. Etsitään esimerkiksi kiinalaisen kuparilaadun BZn 15-20 ominaisuuksia.

Käytä Pikahaku -toimintoa tilaajien kotisivulta ja syötä nimitys. Kuparin valitseminen seosryhmälistasta ja Kiinan/GB:n valitseminen standardilistasta on vapaaehtoista.

Kuparilaadut: Kiinalaisen kuparilaadun BZn 15-20 etsiminen

Kun klikkaat materiaalia hakutuloslistasta, lista alaryhmiä aukeaa. In Total Materiassa, termi "alaryhmä" viittaa spesifikaatioihin, jotka määrittävät kuparilaadun ominaisuudet; tässä tapauksessa valitaan spesifikaatio GB 2059. Huomaa, että eri spesifikaatioiden määrittämät ominaisuudet voivat erota toisistaan huomattavasti.

Kuparilaadut: Spesifikaatio, joka määrittää kiinalaisen kuparilaadun BZn 15-20 ominaisuudet

Kuparilaadun BZn 15-20 koostumusta, ristiviittauksia ja ominaisuuksia voi nyt tarkastella klikkaamalla vastaavia linkkejä. Katso esimerkkejä alta.

Kuparilaadut: Kuparilaadun BZn 15-20 kemiallinen koostumus
Kuparilaadut: Kuparilaadun BZn 15-20 ristiviittaustaulukko
Kuparilaadut: Kuparilaadun BZn 15-20 mekaaniset ominaisuudet