Toenemende internationale handel, wereldwijde inkoop, productie en engineering, hebben geleid tot een toegenomen behoefte aan een beter begrip van de verschillende international metaal specificaties.
Te wijten aan het feit dat de normen niet gelijkwaardig en uitwisselbaar zijn, Europese, Japanse en Amerikaanse normen bijvoorbeeld, vereist het beslissen welke metalen gelijkwaardig zijn een zorgvuldige afweging van meerdere factoren.
De belangrijkste factoren voor het inschatten van de equivalentie omvatten chemische samenstelling, fabricagewijze, afwerkingsmethode, vorm, mechanische en fysische eigenschappen. Bijkomende factoren zoals deoxidation methode, hardbaarheid, corrosie en warmtebestendigheid en andere eigenschappen kunnen ook hebben aanzienlijke invloed op staal gelijkwaardigheid en potentiële uitwisselbaarheid.
Staal equivalenten van over de hele wereld zijn meestal gegroepeerd op basis van de chemische samenstelling en, tot op zekere hoogte, mechanische eigenschappen. Kruisverwijzingstabellen van gelijkwaardige staalsoorten komen vaak uit aanbevelingen van Standards Development Organizations(SDOs); aanbevelingen van SDOs zijn ook de primaire bron voor kruisverwijzingstabellen van gelijkwaardige staalsoorten in totale Materia.
Echter, zelfs wanneer vanuit SDO aanbevelingen, gelijkwaardige staalsoorten wellicht niet precies de dezelfde chemie of precies dezelfde treksterkte en vloeispanning en fysische eigenschappen, wat betekent dat ze niet absoluut gelijkwaardig zijn en men moet zorgvuldig nadenken of het kan worden vervangen.
Het is belangrijk om te erkennen dat een beslissing over de gelijkwaardigheid van twee stalen een zeer delicaat en eventueel foutgevoelig proces is, sterk afhankelijk van de omstandigheden in elk afzonderlijk geval, zoals de warmtebehandeling, staat van levering, service voorwaarden enz. Zoals je hierboven kan zien, zijn het aantal mogelijke vergelijkingscriteria en bijbehorende combinaties zeer hoog. Hierdoor vereist het definiëren van staal equivalenten een zorgvuldige studie van de specificaties door gekwalificeerde professionals. De meeste specificaties zijn complexe documenten die niet kunnen worden samengevat in een paar regels tekst.
Met deze beperkingen in gedachten is het duidelijk dat het zoeken en evalueren van kruisverwijzing equivalentie voor een bepaald materiaal wordt verbeterd als er veel relevante gegevens beschikbaar zijn in een doorzoekbare en relationele database. De Total Materia database biedt de meest uitgebreide set van hulpmiddelen, algoritmen en onbewerkte gegevens ter ondersteuning van het onderzoeksproces.
De Total Materia aanpak voor de presentatie van de kruisverwijzing en materiaal equivalentie kandidaten kan worden beschouwd als een continuüm van categorieën dat wordt verplaatst van de ongecompliceerd "identieke" naar de meer dubbelzinnige maar vaak inzichtelijke "Smart Cross". Bekijk de zijbalk voor meer informatie over de methodologie voor het identificeren en weergeven van kruisverwijzing resultaten.
Total Materia brengt globale metaaleigenschappen samen in een geïntegreerde en doorzoekbare database. Snel en makkelijk toegang tot mechanische eigenschappen, chemische samenstelling, kruisverwijzingstabellen, en voorziet gebruikers van een ongeëvenaarde rijkdom aan informatie. Klik op de knop hier beneden voor onze Guided Tours en ondervind zelf de Total Materia database.