Fémek ekvivalensei és kereszthivatkozások

A növekvo nemzetközi kereskedelem, a globális beszerzés, gyártás és tervezés miatt megnövekedett az igény a különféle nemzetközi, fémekre vonatkozó szabványok jobb megértésére.

Tekintettel arra, hogy a szabványok (például az európai, amerikai és japán szabványok) nem egyeznek meg és nem felcserélhetoek, több tényezo gondos figyelembe vételére van szükség az egyezo anyagminoségek meghatározásakor.

Az egyezoség eldöntésének legfontosabb tényezoi a vegyi összetétel, a gyártási módszer, a felületi megmunkálás, a termék formája, a mechanikai és fizikai tulajdonságok. Egyéb tényezok, például a dezoxidálási módszer, az edzhetoség, a korrózió-és hoállóság és más tulajdonságok is jelentosen befolyásolhatják az acélok egyezoségét és a lehetséges helyettesíthetoséget.

Az acélok egyezoségét általában vegyi összetétel, néha mechanikai tulajdonságok alapján állapítják meg. Az ekvivalens acélok kereszthivatkozási táblázatai gyakran ajánlásként érkeznek a szabványosító testületektol (SDO); ezek az SDO ajánlások szolgálnak a KEY to METALS adatbázisában található kereszthivatkozási táblázatok elsodleges forrásaként is.

Még azonban ha SDO-tól is jön az ajánlás, az ekvivalens acélok nem feltétlenül rendelkeznek azonos vegyi összetétellel, szakítószilárdsággal, folyáshatárral és fizikai tulajdonságokkal, ami azt jelenti, hogy nem teljesen egyezoek, és alapos megfontolásra van szükség, mielott egy adott anyagminoséget helyettesítenénk egy ekvivalenssel.

Figyelembe kell venni, hogy az egyes acélok ekvivalenseinek meghatározása nagyon kényes és sok hibalehetoséget magában hordozó folyamat. Minden egyes esetben nagymértékben függ a körülményektol, mint a hokezelés, szállítási állapot, üzemi körülmények stb. Továbbá, mint a fentiekbol is látható, nagyon sokféle feltétel alapján lehetséges az anyagok összehasonlítása és nagy a kapcsolódó kombinációk száma is. Következésképpen, az egyes acélminoséggel megegyezo ekvivalens meghatározásához képzett szakemberekre van szükség, akik gondosan áttanulmányozzák a szabványokban foglalt adatokat. A legtöbb eloírás bonyolult dokumentum, melyeket nem lehet pár sorba tömöríteni.

Szem elott tartva ezeket a korlátozásokat, egyértelmu, hogy a keresés és a kereszthivatkozás értékelése sokkal könnyebb úgy, ha  minél több adat áll rendelkezésünkre egy keresheto relációs adatbázisban. A Total Materia adatbázis a legátfogóbb eszközöket, algoritmusokat és adatokat biztosítja, melyek a keresési folyamathoz szükségesek.

A Total Materia a kereszthivatkozásokat és az anyagok egyezoségét különféle kategóriák szerint csoportosítva jeleníti meg, a teljesen azonos egyezéstol haladva a nem teljes azonosságon alapuló de még mindig nagyon hasznos SmartCross általi egyezésig. Tekintse meg az oldalsávot, ha többet szeretne megtudni a kereszthivatkozások eredményeinek azonosításáról és megjelenítésérol.
A Total Materia integrált és keresheto adatbázisban fogja össze a fémes anyagokra vonatkozó szabványokat, acélminoségeket és tulajdonságokat. A felhasználók gyorsan és egyszeruen megismerhetik az anyagok mechanikai tulajdonságait, vegyi összetételét, egyezo vagy hasonló anyagminoségeket kereshetnek a kereszthivatkozási táblázatokban, és egyéb fontos anyagtulajdonságokat. Az alábbi hivatkozásokra kattintva ingyenesen kipróbálhatja a Total Materia adatbázis minden funkcióját vagy megtekintheti részletes bemutatóinkat a program muködésérol.

Hogyan segíthet a Total Materia az egyezo anyagminoségek azonosításában?

Annak érdekében, hogy még jobb és pontosabb legyen a világ számos országából származó fémötvözetek kereszthivatkozási rendszere, a Total Materia kategorizálja az egyezés és hasonlóság mértékét. Ez az egyedülálló funkció lehetové teszi, hogy több lehetséges egyezo minoséget jelenítsünk meg, míg ezzel egy idoben információt nyújt a hasonlóság mértékérol és az információforrás megbízhatóságát is jelzi.

  • Összes - Az összes lehetséges egyezo anyagminoséget egyszerre jeleníti meg
  • Azonos - SDO-k által egyértelmuen azonosnak jelölt anyagok (általában névváltoztatást/cserét jelent)
  • Hivatalos – SDO-k szabványaiban meghatározott egyezo minoségek
  • Összetétel – Azok az ötvözetek, amelyek vegyi összetétele 100%-ban megegyezik a keresett anyagéval
  • Közvetett – Közvetetten egyezo anyagok (amennyiben A=B, valamint B=C, akkor feltételezhetjük, hogy A=C)
  • Egyéb – Gyártók katalógusaiban, könyvekben, tájékoztató anyagokban, interneten közzétett elemzésekben megadott egyezések.
  • SmartCross - A Total Materia szabadalmazott kereszthivatkozási eszköze, amely a bizonytalan (fuzzy) halmazok elméletén és metallurgiai szakértelmen alapul

A nagyításhoz kattintson az alábbi példákra.

Összes

Example of all equivalences

Azonos

Example of Identique equivalences

Hivatalos

Example of Official equivalences

100% összetétel

Example of materials with identical composition

Közvetett

Example if Implicit equivalences

Más források

Example if Other Sources equivalences

SmartCross

Example of SmartCross equivalences