Metal Sınıfları

Metaller hergün yaşantımızda vazgeçemeyeceğimiz bir rol oynamaktadır. Bununla beraber metalin ne olduğunu tanımlamak kolay değildir. Fiziksel olarak metal göz alıcı şekilde parlak,ısıyı ve elektriği iyi ileten bir maddedir.

Metallerin sertlik, yoğunluk, genleşme ve kırılma gibi sürekli değişen aşamaları bulunmaktadır. Metaller eğilebilir, sıkıştırılabilir, delinebilir, döküme uğrayabilir, perçinlenebilir, kaynaklanabilir, kesilebilir, bükülebilir ve katlanabilir. Tüm bu olasılıklarda net bir şekilde gerçekleşir.

Genellikle tüm malzemeler listelenebilir. Örnekse demirli, demirsiz ve alaşımlar.

Demir grubu metalleri temel olarak demirden oluşmaktadır. Düşük miktarda diğer metaller ve elementler eklenebilir. Örnekse; karbon, manganez, nikel, krom, tungsten vs. gerekli özellikleri verir. Demir alaşımlar(bir kısmı) pek fazla olmasada magnetik özelliğe sahip paslanmaya karşı direnç gösterir. Örneğin tüm demir alaşımlar paslanma sonrasında oksitlenerek kırmızımsı bir renk alır. Metallerin bir çoğu azda olsa mıknatıslanır. Bununla beraber onlardan bazıları örneğin; demir, nikel, kobalt ve alaşımları belirgin bir şekilde magnetik özellik gösterir ve demir magnetik adını alır.

Demirsiz metaller bileşiminde demir içermeyen metallerdir. Bu metaller magnetic değildir ve korozyonun önlenmesinde demirli malzemelerden daha fazla direnç gösterirler. Örnekler ise çinko, alüminyum, bakır, kurşun ve kalaydır. Bazı demirsiz metaller saf metal olabilir bunun anlamı yalnızca bir elementten meydana gelmiş demektir. Yani tek tip atoma sahiptir demektir. Bu yaygın metaller: Alüminyum, bakır, demir, kurşun, çinko, kalay, gümüş ve altındır.

Alaşımlar: Alaşımlar iki veya daha fazla metalin bazen diğer elementlerin biraraya gelmesiyle oluşan yeni metalin adıdır. Listenin en sonunda alaşımların tümü bireysel özellikleriyle birarada verilmiştir.

Metaller özellikle seri üretimde kullanılan ideal malzemelerdir. Örnekse; Binalar, köprüler, arabalar, gemiler, alüminyum levhalar, madeni paralar vs. Değerli malzemelerle kıyaslama yapıldığında altın gümüş gibi el emeği verilmiş bireysel üretimler yüzükler, gobletler ve güzel ürünler elde edilir. Bazı metaller özel alanlarda kullanılır; örneğin radyoaktif metaller uranyum ve plutonyum gibi nükleer enerji üretiminde nükleer fizyonda kullanılır. Oda sıcaklığında sıvı olan civa kondüktorün açılıp kapanmasında kullanılır. Biçim bellekli alaşımlar borularda, bağlantı elemanlarında ve damar yolu stentlerinde kullanılır.

En fazla kullanılan metaller: Demir, Bakır, Titanyum, Çinko, Magnezyum vs.



Total Materia veritabanı; evrensel metal standartlarını, türlerini, özelliklerini hepsini birarada aranabilir veritabanında bütünleştirmiştir. Mekanik özellikler, kimyasal bileşimler, çapraz-referans tablolarına, hızlı ve kolay erişimi için alternatifsiz bilgi kaynağı. Aşağıdaki butona tıklayarak Total Materia veritabanının test sürüşü hakkında daha fazlasını öğrenin.

Total Materia Metal Sınıfları

Total Materia veritabanı dünya üzerindeki 350,000 den fazla çelik türünü içerir. Onların kimyasal bileşimleri , mekanik ve fiziksel özellikleri, çapraz referans tabloları ve dahası yalnızca bir tık uzağınızda.

Veritabanından çelik türünü bulmak çok kolay yalnızca saniyelerinizi alır. DIN standartlarında ki X5CrNiMo 17 12 2 çelik türünün özelliklerine göz atalım.

Abone Ana Sayfasında ki Hızlı Aramayı kullanarak malzeme adlandırmasını girin ve standartlar listesinden DIN i seçin.

Metal Sınıfları:  X5CrNiMo 17 12 2 Euronorm çelik türü için arama

Total Materia de ''altgruplar'' terimi çelik türlerinin özelliklerinden meydana gelmektedir. Bu kısımda DIN 1654-5 malzemesi seçildi. Farklı tanımlamaların her biri için özellikler belirtilmiştir.

Metal Sınıfları:   X5CrNiMo 17 12 2 çelik türünün tanımlı özelliklerinin listesi

X5CrNiMo 17 12 2 çelik türünün üzerine tıklayarak bileşimini, çapraz-referans tablolarını ve özelliklerine göz atabilirsiniz. Aşağıdaki örneği görelim.

Metal Sınıfları:   X5CrNiMo 17 12 2 çelik türünün kimyasal bileşimi
Metal Sınıfları:   X5CrNiMo 17 12 2 çelik türünün çapraz-referans tabloları
Metal Sınıfları:   X5CrNiMo 17 12 2 çelik türünün mekanik özellikleri
Metal Sınıfları:   X5CrNiMo 17 12 2 çelik türünün fiziksel özellikleri
Metal Sınıfları:   Yüksek sıcaklıklardaki X5CrNiMo 17 12 2 çelik türünün özellikleri