A PolyPLUS modul nemfémes anyagtulajdonságokat tartalmaz műanyag, kerámia és kompozit anyagok ezreire vonatkozóan. Gyártói és szabványos adatokat, speciális anyagtulajdonságokat találhatunk meg ebben a modulban. 

A Total Materia anyaggyűjteményében több ezer kompozit anyagot talál, beleértve üvegszál- és szénerősítésű polimer mátrixú kompozitokat, kerámia mátrixú kompozitokat és még sok minden mást.

1. lépés: Kompozit anyagok keresése a PolyPLUS modulban

Ha ismeri az anyag jelölését, akkor a keresés megkezdéséhez egyszerűen írja be ezt az adatot a PolyPLUS modul Gyorskeresés funkciójának Anyagjelölés mezőjébe. Egyéb keresési lehetőségek is rendelkezésre állnak, pl. kereshet ország/szabvány, gyártó, anyagcsoport vagy anyagcsalád alapján, de akár anyagtulajdonságok alapján is a Részletes keresés funkcióban.

Ebben a példában a 7743-F161 jelölésű anyagra vonatkozó információkat fogjuk megtekinteni. Miután beírta az anyagjelölést a megfelelő mezőbe kattintson a Keresés gombra, hogy megjelenjen a keresési feltételnek megfelelő anyagok listája.

Searching for composite materials in PolyPLUS

2. lépés: Anyagtulajdonságok megtekintése

Az anyaglistán olyan anyagminőségek szerepelnek, amelyek megfelelnek az eredeti keresési feltételeknek. Az elérhető anyagtulajdonság-információk összefoglalásának megtekintéséhez kattintson a kiválasztott anyagra. Ebben az esetben csupán egy anyagot találunk a listán.

Az összes tulajdonság-kategória, amely rendelkezésre áll az adatbázisban, színes hivatkozás formájában jelenik meg, zárójelben feltüntetve a rendelkezésre álló adatpontok számát és ha elérhető akkor az anyag gyártóját is.

Searching for composite materials in PolyPLUS

Az anyagtulajdonságok megtekintéséhez kattintson a linkre. Jelen példánkban először a mechanikai tulajdonságokat, többek között a szakítószilárdságot, a törési szívósságot, a hajlító- és nyomószilárdságot nézzük meg.

A mechanikai tulajdonságokat magas és alacsony hőmérsékleten is meg tudjuk tekinteni, így biztosítva azt, hogy az anyagválasztásnál a lehető legalaposabban figyelembe tudjuk venni az anyag végleges alkalmazását.

A kompozit anyagok fizikai tulajdonságai, csak hogy néhányat megemlítsünk, a rugalmassági együttható, a fajsúly, a rost térfogat és még sok minden más.

A hivatkozások rendelkezésre állnak minden gyártói adatra, ezek megtekinthetőek a táblázat alatt.

Kompozit anyagokhoz további adatok is elérhetők, beleértve olyan termikus tulajdonságokat, mint az üveg hőmérséklet, a gyártási folyamatok amik hasznos információkkal szolgálnak a keményedési képességről.

Viewing material properties

3. lépés: Speciális tulajdonságok megtekintése

A tökéletes integrációnak köszönhetően a kompozit anyagok Extended Range modulban található speciális adatait közvetlenül a PolyPLUS modulból is meg tudjuk tekinteni. A nem-lineáris számításoknál használt feszültség-alakváltozási adatokat a narancsszínű linkekre kattintva lehet elérni.

További információt az Extended Range modulon belüli funkciókról a Feszültség-alakváltozás diagramok részletes bemutatójában találhat.

Viewing advanced properties

4. lépés: Kereszthivatkozási táblák és anyagok összehasonlítása

Az anyagok helyettesítésének és kiválasztásának kritikus része a kereszthivatkozások megtekintése és az anyagok összehasonlítása. A szabványosított kompozit anyagokra vonatkozó kereszthivatkozási táblák megtekintéséhez kattintson a kereszthivatkozási táblázat linkre.

Itt kategorizálva láthatja a hasonló vagy egyező anyagok listáját, ahonnan megnézheti az anyag tulajdonságait vagy egymás mellett hasonlíthatja össze az egyezőnek jelölt anyagokat az eredeti anyaggal. A Total Materia kereszthivatkozás-rendszeréről a Total Metals részletes bemutatóiból tudhat meg többet.

Két módja van az anyagok összehasonlításának a PolyPLUS modulban: a gyors összehasonlítás, amellyel két anyagot lehet egymás mellett összehasonlítani, és a részletesebb Összehasonlító nézet funkció, amely maximum 4 anyagnak és annak tulajdonságainak az egyszerre történő összehasonlítását teszi lehetővé. A Total Materia összehasonlítási lehetőségeiről a Total Metals modult tárgyaló részletes bemutatókból kaphat bővebb tájékoztatást.

Cross-reference tables & material comparison[Előző bemutató PolyPLUS 2.]      [Tartalom]      [Következő bemutató Exporter 1.]