A PolyPLUS modul nemfémes anyagtulajdonságokat tartalmaz műanyag, kerámia és kompozit anyagok ezreire vonatkozóan. Gyártói és szabványos adatokat, speciális anyagtulajdonságokat találhatunk meg ebben a modulban.

A Total Materia anyaggyűjteményében több ezer kerámia anyagot talál, többek között karbidokat, nitrideket, üveg anyagokat és még sok mást.

1. lépés: Kerámia anyagok keresése a PolyPLUS modulban

Ha ismeri az anyag jelölését, akkor a keresés megkezdéséhez egyszerűen írja be ezt az adatot a PolyPLUS modul Gyorskeresés funkciójának Anyagjelölés mezőjébe. Egyéb keresési lehetőségek is rendelkezésre állnak, pl. kereshet ország/szabvány, gyártó, anyagcsoport vagy anyagcsalád alapján, de akár anyagtulajdonságok alapján is a Részletes keresés funkcióban.

Ebben a példában a Luminex 970 jelölésű anyagra vonatkozó információkat fogjuk megtekinteni. Miután beírta az anyagjelölést a megfelelő mezőbe kattintson a Keresés gombra, hogy megjelenjen a keresési feltételnek megfelelő anyagok listája.

Searching for ceramic materials in PolyPLUS

2. lépés: Anyagtulajdonságok megtekintése

Az anyaglistán olyan anyagminőségek szerepelnek, amelyek megfelelnek az eredeti keresési feltételeknek. Az elérhető anyagtulajdonság-információk összefoglalásának megtekintéséhez kattintson a kiválasztott anyagra. Ebben az esetben csupán egy anyagot találunk a listán.

Az összes tulajdonság-kategória, amely rendelkezésre áll az adatbázisban, színes hivatkozásként jelenik meg, zárójelben feltüntetve a rendelkezésre álló adatpontok számát és ha elérhető akkor az anyag gyártóját is.

Viewing material properties

Az anyagtulajdonságok megtekintéséhez kattintson a linkre. Jelen példánkban először a mechanikai tulajdonságokat, többek között a hajlítószilárdságot és a nyomószilárdságot.

A fizikai tulajdonságok között például a porozitást, a színt, és a főtömeg sűrűséget találhatjuk.

A hivatkozások rendelkezésre állnak minden gyártói adatra, ezek megtekinthetőek a táblázat alatt.

Kerámia anyagoknál további adatok is elérhetők, beleértve olyan termikus tulajdonságokat, mint az átlagos hőtágulási együttható, valamint az elektromos anyagtulajdonságok, pl. a térfogati ellenállás.

Viewing material properties

3. lépés: Kereszthivatkozási táblák és anyagok összehasonlítása

Az anyagok helyettesítésének és kiválasztásának kritikus része a kereszthivatkozások megtekintése és az anyagok összehasonlítása. A szabványos kerámiákra vonatkozó kereszthivatkozási táblák megtekintéséhez kattintson a Kereszthivatkozási tábla linkre.

Itt kategorizálva láthatja a hasonló vagy egyező anyagok listáját, ahonnan megnézheti az anyag tulajdonságait vagy egymás mellett hasonlíthatja össze az egyezőnek jelölt anyagokat az eredeti anyaggal.

Cross-reference tables & material comparison

A Total Materia kereszthivatkozás-rendszeréről a Total Metals részletes bemutatóiból tudhat meg többet.

Két módja van az anyagok összehasonlításának a PolyPLUS modulban: a gyors összehasonlítás, amellyel két anyagot lehet egymás mellett összehasonlítani, és a részletesebb Összehasonlító nézet funkció, amely maximum 4 anyagnak és annak tulajdonságainak az egyszerre történő összehasonlítását teszi lehetővé. A Total Materia összehasonlítási lehetőségeiről a Total Metals modult tárgyaló részletes bemutatókból kaphat bővebb tájékoztatást.[Előző PolyPLUS 1. bemutató]      [Tartalom]      [Következő bemutató PolyPLUS 3.]