A PolyPLUS modul nemfémes anyagtulajdonságokat tartalmaz műanyag, kerámia és kompozit anyagok ezreire vonatkozóan. Gyártói és szabványos adatokat, speciális anyagtulajdonságokat találhatunk meg ebben a modulban.

A Total Materia adatbázis polimer anyagokra vonatkozóan több tízezer műanyag (pl. poliamidok, gumik, vinilgyanták és sok más anyag) adatait tartalmazza.

1. lépés Polimer anyagok keresése a PolyPLUS modulban

Ha ismeri az anyag jelölését, akkor a keresés megkezdéséhez egyszerűen írja be ezt az adatot a PolyPLUS modul Gyorskeresés funkciójának Anyagjelölés mezőjébe. Egyéb keresési lehetőségek is rendelkezésre állnak, pl. kereshet ország/szabvány, gyártó, anyagcsoport vagy anyagcsalád alapján, de akár anyagtulajdonságok alapján is a Részletes keresés funkcióban.

Ebben a példában a LEXAN EXL1414 jelű anyagra vonatkozó információkat fogjuk megtekinteni. Miután beírta az anyagjelölést a megfelelő mezőbe kattintson a Keresés gombra, hogy megjelenjen a keresési feltételnek megfelelő anyagok listája.

Searching for polymer materials in PolyPLUS

2. lépés Anyagtulajdonságok megtekintése

Az anyagok listáján minden olyan anyagminőség szerepel, amely megfelel az eredeti keresési feltételeknek. A rendelkezésre álló anyagtulajdonság-információk összefoglalását az anyagra történő kattintással tekintheti meg. Az összes tulajdonság-kategória, amelyre adatot tartalmaz az adatbázis, színes hivatkozással jelenik meg, feltüntetve a rendelkezésre álló adatpontok számát és ha ez van ilyen, akkor az anyag gyártóját is.

Az anyagtulajdonságok megtekintéséhez kattintson a hivatkozásra. Jelen példánkban először a mechanikai tulajdonságokat, többek között a hajlítószilárdságot, a szakítószilárdságot, a maximális erőhöz tartozó nyúlást nézzük meg.

Az adatbázisban található fizikai tulajdonságok közül néhány: sűrűség, rugalmassági együttható, hajlítási modulus, valamint további kategóriák a reológiai és optikai tulajdonságoknál.

Viewing material properties

3. lépés Speciális tulajdonságok megtekintése

A tökéletes integrációnak köszönhetően műanyagok Extended Range adatait közvetlenül a PolyPLUS modulból tudjuk megtekinteni. A nem-lineáris számításoknál használt feszültség-alakváltozás és fáradási adatokat a narancsszínű hivatkozásokra kattintva lehet elérni.

Viewing advanced properties

További információt találhat az Extended Range modulon belüli funkciókról a Feszültség-alakváltozás diagramok megtekintése és a Fáradási adatok megtekintése bemutatókban.

4. lépés Kereszthivatkozási táblák és anyagok összehasonlítása

Az anyagok kiváltásának és kiválasztásának kritikus része a kereszthivatkozások vizsgálata és az anyagok összehasonlítása. A műanyagokra vonatkozó kereszthivatkozási táblák megtekintéséhez kattintson a hivatkozásra. Itt kategorizálva találhatjuk meg a hasonló vagy egyező anyagok listáját, amelyről továbbhaladva megnézhetjük az anyag tulajdonságait vagy egymás mellett hasonlíthatjuk össze az egyezőnek jelölt anyagokat az eredeti anyaggal. Többet megtudhat a Total Materia kereszthivatkozás-rendszeréről a Total Metals modul részletesebb bemutatóiból.

Két módja van az anyagok összehasonlításának a PolyPLUS modulban: a gyors összehasonlítás, amellyel két anyagot lehet egymás mellett, összehasonlítani, és a részletesebb Összehasonlító nézet funkció, amely maximum 4 anyag és tulajdonságaik egyszerre történő összehasonlítását teszi lehetővé. A Total Materia adatbázisban lévő összehasonlítási lehetőségekről részletesebb tájékoztatást kaphat a Total Metals modulról szóló bemutatókból.[Előző bemutató Extended Range 5]      [Tartalom]      [Következő bemutató PolyPLUS 2]