Alakíthatóság diagramok: A Total Materia adatbázisban a képlékeny alakváltozási tartományban, nagymértékű deformációnál végzett számításoknál alkalmazott alakíthatósági diagramok egyedülálló gyűjteményét találhatjuk több ezer anyagminőségre, hőkezelési állapotra és üzemelési hőmérsékletre vonatkozóan. Valós és mérnöki feszültségdiagramok is találhatók az adatbázisban, valamint többféle, a felhasználó által meghatározott paraméterek alapján végzett keresésre is van lehetőség.

Az Extended Range modul egyik részeként az alakíthatósági diagramok páratlan segítséget nyújtanak a mérnöki szakma számára, a Total Materia adatbázissal kombinálva pedig a legtökéletesebb eszköz a speciális anyagtulajdonságokkal dolgozó mérnökök számára.

1. lépés Alakíthatósági görbék keresése a Gyorskeresés funkcióval

Tegyük fel, hogy a DIN szabvány szerinti 1.1191 DIN anyagra vonatkozó alakíthatóság görbéket keres.

A Total Materia keresőmotorja az anyagjelölés szerinti keresést leghatékonyabban a Gyorskeresés funkcióval végzi el.

2. lépés Keresési feltételek meghatározása

Adja meg az anyagjelölést és válassza ki az országot / szabványt.

Ezután egyszerűen csak kattintson a Keresés gombra. Néhány másodperc múlva a Total Materia keresőmotorja felsorolja az összes olyan anyagot, amelynek anyagjelölése tartalmazza az 1.1191 kifejezést.

Defining search criteria

3. lépés Alcsoport kiválasztása

A Total Materia a találatokat alcsoportokra bontva jeleníti meg. Ezután válassza ki a megfelelő anyagminőséget/szabványt és nézze meg bármely tulajdonságát a megfelelő hivatkozásra kattintva.

Selecting the subgroup

Az alakíthatósági diagramok megtekintéséhez kattintson a kiválasztott alcsoportnál az Alakíthatóság hivatkozásra.

Selecting the subgroup

4. lépés Alakíthatósági diagramok keresése speciális keresési feltételek alapján

A Total Materia adatbázissal lehetősége van alakíthatósági diagramok keresésére közvetlenül az Extended Range modulból is a speciális keresési feltételek alkalmazásával. Kattintson az Extended Range modulra és válassza az Alakíthatóság menüpontot.

Leszűkítheti a sok ezer anyagminőséget tartalmazó listát úgy, hogy speciális keresési paramétereket (pl. hőkezelési állapot, termékforma, hőmérséklet vagy alakváltozási sebesség) határoz meg. Példánkban német (DIN) korrózióálló acélokat keresünk, amelyeknél az alakváltozás sebessége a 10-100 (1/mp) tartományban van.

Viewing diagrams

5. lépés Diagramok megtekintése

A Total Materia a keresési feltételeknek megfelelő görbék szobahőmérsékletre vonatkozó adatait jeleníti meg, de számos egyéb feltétel közül is választhat a keresőfelületen. Az Önt érdeklő feltétel kiválasztását követően valódi vagy mérnöki feszültség-alakváltozási görbéket, valamint valódi és mérnöki alakítási határgörbéket (FLC) találhat. Az adatokat táblázat formájában is megjelenítjük, hogy más számításoknál is könnyen felhasználhatóak legyenek.

Az adatbázisban a CAE modellezésnél használható r-tényezőre vonatkozó adatok is szerepelnek bizonyos anyagokra vonatkozóan.

Viewing diagrams[Előző bemutató Extended Range 1]      [Tartalom]      [Következő bemutató Extended Range 3]