Het vinden van eigenschappen van onbekende materiaal met een bekende en/of gedeeltelijk bekende benaming is een heel gebruikelijke engineering activiteit. Hoewel soms tamelijk triviaal, deze taak is vaak zeer vervelend en tijdrovend, vooral als er materialen bij zijn betrokken die van oorsprong uit verschillende landen en normen komen.

Stap 1: Het kiezen van een zoekoptie

Stel u wilt een materiaal met de aanduiding 1.4301. identificeren. De oorsprong van het materiaal is onbekend.

Uw eerste stap is het kiezen van een zoekoptie. De Total Materia zoekmachine voert materiële zoekopdrachten uit op aanwijzing van en zo efficiënt mogelijk via de Snelzoek optie.

Stap 2: Zoekcriteria definiëren

Materiaal 1.4301 invoeren in het aanduidingsveld. Spaties en hoofdletters zijn niet relevant voor het zoeken aangezien de normen van de wereld van staalbenamingen spaties niet op een uniforme manier behandelen.

Defining search criteria

Sinds de oorsprong van het materiaal onbekend is, laat alle landen in de pop-up lijst weergegeven. De zoekmachine zal de gehele database doorzoeken.

Al wat u vervolgens hoeft te doen is simpelweg klikken op "Zoeken". In een paar seconden vindt de Total Materia-zoekmachine alle materialen, die 1.4301 in hun benaming hebben.

Stap 3: Selecteer een materiaal uit de lijst van de resultaten

Doorzoeken van materialen door benaming, resulteert in het algemeen in een lijst van materialen die voldoen aan criteria die zijn ingegeven. Afhankelijk van de zoekcriteria kan deze lijst vrij groot zijn (tot 2000 materialen), door te klikken op de benaming van belang kunt u die ophalen en de eigenschappen ervan bekijken.

Selecting a material from the list of the results

Stel dat u vooral geïnteresseerd bent in Duitse stalen, gedefinieerd door de EN norm. Daarom, selecteer staal gedefinieerd door EN uit de lijst.

Stap 4: Selecteren van groep/deelgroep van het materiaal

Sommige materialen met dezelfde benaming kunnen gedefinieerd worden door verschillende normen van hetzelfde land en/of deel uitmaken van meer dan één groep en deelgroep. Hoewel chemische samenstellingen meestal niet aanzienlijk verschillen heeft groep/deelgroep waar materialen soms behoren, aanzienlijke gevolgen op mechanische eigenschappen van het materiaal en de toepassing ervan.

Total Materia geeft groepen/subgroepen weer waar elk materiaal behoort. U kunt eigenschappen van het materiaal bekijken door te klikken op de links met betrekking tot de deelgroep van belang

Selecting group/subgroup of the material

Nu alle parameters gedefinieerd zijn kan u de eigenschappen van de materialen bekijken. Alles is voltooid in minder dan één minuut!

Stap 5: Het bekijken van de eigenschappen van het materiaal

Total Materia toont chemische samenstelling, mechanische eigenschappen van het materiaal, kruisvergelijkings-tabellen (dat wil zeggen van soortgelijke materialen) en nog veel meer. U kunt deze eigenschappen weergeven door op de bijbehorende koppeling te klikken.

Door te klikken op de samenstellingslink, kunt u de chemische samenstelling van het geselecteerde materiaal, informatie over de koolstof-equivalent en opmerkingen over de leveringstoestand van het materiaal bekijken.

Viewing Chemical composition

Mechanische eigenschappen worden gepresenteerd volgens elke voorwaarde van het materiaal dat de gebruiker definiëren kan met behulp van de voorwaarde-selector. Het is ook mogelijk om de radio-toets te gebruiken om gegevens van alle voorwaarden te bekijken. Het standaard tabblad toont alle beschikbare gegevens bij kamertemperatuur.

Viewing Mechanical properties

In de andere tabbladen is het mogelijk om de mechanische eigenschappen te vinden bij hoge en lage temperatuur met de mogelijkheid om de de gegevens te kunnen bekijken in de vorm van een temperatuur afhankelijkheidsdiagram met behulp van het keuzerondje.

Viewing High Temperature properties

Gegevens van fysieke eigenschappen zijn van cruciaal belang voor een aantal technische berekeningen, maar ze zijn niet altijd beschikbaar in de norm. Indien normeringsgegevens beschikbaar zijn geeft Total Materia deze informatie weer op het tabblad ‘Officiële Eigenschappen’. Hiernaast biedt het ook een scala van aanvullende manieren om aan de gegevens te komen.

Viewing Physical Properties

“Andere bronnen”-informatie is afkomstig uit andere erkende en vertrouwde bronnen zoals officiële handboeken om de verdere beschikbare gegevens aan te vullen. Elke andere bron wordt vergezeld door haar eigen referentie om traceerbaarheid te garanderen.

Viewing Physical Properties (Other Sources)

Nogmaals, indien gewenst is het ook mogelijk om gegevens te bekijken in diagramvorm.

Viewing Physical Properties (Diagrams)

Total Materia benut haar vergelijkingsmogelijkheden door een lijst van soortgelijke materialen te verschaffen die rechtstreeks beschikbare fysieke eigenschappen hebben. Dit opent nog meer nieuwe mogelijkheden voor het vinden van nuttige eigenschapsgegevens in Total Metals.

Viewing Physical Properties (Similar Materials)

Andere beschikbare gegevens in de Total Metals module bevat bewerkbaarheidsgegevens, warmtebehandelingsrichtlijnen en diagrammen, metallografische beelden. Zie onze andere rondleidingen voor meer gedetailleerde informatie.[Inhoud]     [Volgende - Rondleiding 2]