Gyakori mérnöki tevékenységek egyike, ha ismert és/vagy részben ismert anyagjelölésekkel kell anyagtulajdonságokat találni ismeretlen anyagokhoz. Habár néha meglehetősen triviális, ez a feladat gyakran rendkívül fárasztó és időigényes, különösen, ha az anyagok különböző országokból származnak és különböző szabványoknak felelnek meg.

1. lépés: Válasszon ki egy keresési opciót

Tegyük fel, hogy a 1.4301 jelölésű anyagot akarja beazonosítani . Az anyag eredete ismeretlen.

Az első lépése a keresési opció kiválasztása. A Total Materia keresőmotorja az anyagjelölés szerinti keresést leghatékonyabban a Gyorskeresés funkcióval végzi el.

2. lépés: Keresési feltételek meghatározása

Írja be az anyagjelölés mezőbe az 1.4301 anyagot. A szóközök nem relevánsak a keresésekben, mivel a világszabványok acél anyagjelölései sem kezelik egységesen a szóközöket.

Defining search criteria

Mivel az anyag eredete ismeretlen, hagyja az „Összes” opciót az országokat tartalmazó legördülő listában. Ezután a kereső átfutja az egész adatbázist.

Ezután egyszerűen csak kattintson a „Keresés” gombra. Néhány másodperc múlva a Total Materia kereső megtalálja a világon létező összes anyagot, amely az 1.4301 anyagjelöléssel rendelkezik!

3. lépés: válassza ki az eredménylistából az anyagot

Az anyagkeresés anyagjelölés alapján, általában olyan anyagok listáját eredményezi, amelyek megfelelnek az Ön által megadott feltételeknek. A keresési feltételektől függően, ez a lista meglehetősen hosszú is lehet (akár 2000 anyagig), de ebben az esetében az eredménylista 21 anyagot tartalmaz. Az anyagjelölésre kattintva lekérheti és áttekintheti a tulajdonságait.

Selecting a material from the list of the results

Tegyük fel, hogy Önt leginkább EN által meghatározott német acélok érdeklik. Ezért válassza ki az EN által meghatározott acélt a listából.

4. lépés Válassza ki az anyagcsoportot/alcsoportot

Néha, azonos jelölésű anyagok, ugyanazon ország különböző szabványaiban lehetnek meghatározva és/vagy több mint egy anyagcsoportba és alcsoportba tartoznak. Bár a vegyi összetétel általában nem változik jelentősen, a csoport/alcsoport ahová az anyag tartozik, néha jelentős következményekkel lehet az anyag mechanikai tulajdonságaira és annak alkalmazására.

A Total Materia bemutatja a csoportokat/alcsoportokat amelyekhez az anyag tartozik. Megtekintheti az anyagtulajdonságokat az érdeklődéséhez kapcsolódó alcsoport linkjére kattintva.

Selecting group/subgroup of the material

Most, hogy az összes paramétert meghatároztuk, láthatja az anyagok tulajdonságát. Mindez kevesebb mint egy perc alatt!

5. lépés Az anyagtulajdonságok megtekintése

A Total Materia tartalmazza az anyag vegyi összetételét, a mechanikai tulajdonságait, kereszthivatkozási táblázatokat (azaz hasonló anyagok táblázatát) és még sok mást. Ezeket a tulajdonságokat megtekintheti egyszerűen a kapcsolódó linkre kattintva.

Az összetétel linkre kattintva, megtekintheti a kiválasztott anyag vegyi összetételét és az információkat a karbon egyenértékről az anyag szállítási feltételeihez kötődő megjegyzésekkel együtt.

Viewing Chemical composition

A mechanikai tulajdonságok külön megtekinthetőek minden állapothoz, melyet az állapotkiválasztóban tud a felhasználó meghatározni. Az opciógomb használata lehetővé teszi az összes állapot adatának együttes megtekintését. Az alapértelmezett fül szobahőmérsékleten mutatja be az adatokat.

Viewing Mechanical properties

A többi fülön megtalálhatóak a magas és alacsony hőmérsékleti mechanikai tulajdonságok, azzal a lehetőséggel, hogy az opciógombra kattintva az adatok, hőmérséklet függőségi diagram formájában is megtekinthetőek.

Viewing High Temperature properties

A fizikai tulajdonságok adatai kritikus fontosságúak a mérnöki számításoknál, azonban nem mindig találhatóak meg a szabványokban. Ahol elérhető szabványból származó adat, a Total Materia ezt az információt a Hivatalos tulajdonságok fülön jeleníti meg, de további lehetőségek sorát is felajánlja a fizikai tulajdonságok megtalálásához.

Viewing Physical Properties

További információk egyéb elfogadott és megbízható információforrásokból, például hivatalos kézikönyvekből származnak, és kiegészítik a rendelkezésre álló adatokat. Minden más forrást hivatkozás kíséri, hogy biztosítsa annak követhetőségét.

Viewing Physical Properties (Other Sources)

Ismételten, az adatokat diagram formájában is meg lehet tekinteni, ha az előnyösebb.

Viewing Physical Properties (Diagrams)

A Total Materia a saját kereszthivatkozási képpisségeit kihasználva, elérhetővé teszi a hasonló anyagok listáját is, amelyhez szintén közvetlenül elérhetőek fizikai tulajdonságok. Ez még több új lehetőséget tár fel a hasznos tulajdonságok megtalálásához, a Total Metals modulban.

Viewing Physical Properties (Similar Materials)

A Total Metals modulban további adatok is elérhetőek, mint a forgácsolhatóság, a hőkezelési irányelvek és diagramok, metallográfiai képek és korróziós adatok. A részletesebb információkért nézze meg bemutatónkat.[Tartalom]     [Következő bemutató 2 ]