Krydsreferencetabeller

DET ER VIGTIGT, AT DU FORSTÅ BEGREBET MATERIELLE KRYDSHENVISNINGER I ALMINDELIGHED KORREKT, DA DET IKKE ER ENKELT OG LIGETIL, SÅ DU ER FULDT BEVIDST OM DETS BEGRÆNSNINGER.

Metal ækvivalenter fra hele verden er normalt grupperet ud fra kemiske sammensætning og til en vis grad på mekaniske egenskaber, og anbefalinger til krydsreferencetabellerne kommer ofte fra Standard Udviklingsorganisationer (SDO). Anbefalingerne fra SDOer er den største kilde til krydsreferencetabellerne i Key to Metals, men i mange tilfælde der er ingen anbefalinger for en bestemt gruppe af legeringer eller et land.

Derfor, ud over anbefalingerne fra SDOer omfatter Key to Metals andre kilder, implicitte ligheder og særlige algoritmer, som giver karakteristiske grupper af resultater som beskrevet nedenfor.

Alle

Under denne fane vises alle materialer fra alle krydsreferencetabeller og kilder samlet.

Identisk

Fanen Identical omfatter materialer, der defineres som identiske af Standard Udviklingsorganisationer (SDO).

Essentielt betyder udtrykket "identisk" her forskellige betegnelser for det samme materiale. Nogle eksempler er:

  • To betegnelser, alfanumeriske og numeriske, for det samme materiale i Euronorm og DIN standard; for eksempel er Euronorm rustfrit stål X 39 Cr 13 identisk med dens numeriske betegnelse 1.4031.
  • Materialer som er blevet overtaget af en SDO fra en anden uden ændringer. For eksempel, er X 39 Cr 13 defineret af tyske DIN og italienske UNI identisk med X 39 Cr 13 defineret af Euronorm, fordi tyske og italienske SDO tog over den fælles europæiske standard; det samme gælder for US ASME materialet SA-180 F10, som er overtaget fra ASTM, legering A-182 F10.
  • Når en materiale betegnelse blot erstatter en anden uden ændringer i sammensætning; for eksempel er USA UNS N06017 blevet erstattet af N06985.

Officiel

Officiel er ækvivalenter oprindeligt anbefalet af SDOer, i standarder og officielle bøger udgivet af SDOer. For eksempel, siger indiske standard IS 9175 at indisk grad 30C8 svarer til SAE 1030, og 35C8 svarer til DIN c35 og AISI 1035. Kinesiske GB 4239 erklærer, at kinesiske 1Cr17Mn6Ni5N svarer til japanske SUS 201, US AISI 201 og UNS S20100.

Disse kilder er sædvanligvis pålidelige, men der er altid en mulighed for upræcis data; vigtigere er at afhænge af officielle anbefalinger ikke fjerner generelle begrænsninger af efterprøvningerne ved sammenholdelse af materialerne.

Materialer, der vises under fanen Identisk er ikke vist under fanen Officiel.

Sammensætning 100%

Fanen Sammensætning 100% omfatter legeringer, der har en 100% identisk kemisk sammensætning, men ikke er blevet erklæret som officielt tilsvarende af SDO, og derfor ikke kan findes inden for Identisk, eller inden for Officiel.

På grund af deres identisk sammensætning, er disse materialer gode kandidater til at være indbyrdes udskiftelige. Man skal dog have særlig opmærksomhed på deres mekaniske egenskaber, leverings tilstand og varmebehandlingen, som kan variere betydeligt. Generelle regler og begrænsninger for krydsreferencer gælder også for denne gruppe.

Andre Kilder

Krydsreferencer der stammer fra andre kilder, såsom producenternes kataloger, bøger, brochurer, analyser offentliggjort på internet osv, vises i fanen andre kilder. Næsten alle proprietære metaller er i denne kategori, med få undtagelser, der er katalogiseret af UNS.

Selv om oplysningerne fra disse kilder normalt er korrekte, er deres pålidelighed lavere end anbefalingerne fra SDOerne. Konsekvensen er at det er nødvendigt med en grundig analyse af sammensætningen og egenskaberne af ækvivalente materialer.

Materialer, der allerede er vist i fanerne Identisk, Officiel, og Sammensætning 100% bliver ikke vist under denne fane.

Implicitte

Implicitte er ækvivalenter der ikke direkte eller eksplicit er defineret af SDO, men i stedet i en overgangs form, dvs at hvis en SDO anbefaler B som en ækvivalent til A, og C er anbefalet af denne eller en anden SDO som en ækvivalent til B, så bliver A en tilsvarende ækvivalent til C.

For eksempel, hvis en kilde siger at SAE stål 5115 svarer det til Euronorm 1.8963, og en anden kilde siger at SAE 5115 er ækvivalent med kinesiske GB 15Cr, vil det implicit betyde at 15Cr svarer til 1.8963.

Grundet deres oprindelse er implicitte ækvivalenter mindre præcise og kræver en mere omhyggelig analyse af sammensætningen og egenskaberne af de sammenlignende legeringer. Udover det skal de generelle regler og begrænsninger vedrørende krydsreferinger også tænkes med.

Materialer, der er vist i de foregående 3 faner  (Identisk, Officiel, Sammensætning 100% og Andre Kilder) bliver ikke vist under denne fane.

SmartCross

SmartCross er Total Materia proprietære krydshenvisnings værktøj, der er baseret på mindre organiserede sæt, metallurgiske ekspertise og statistiske programmer, der genererer globale krydshenvisninger.

SmartCross søger i hele Databasen, med over 175.000 metaller, efter lignende metaller udfra deres kemiske sammensætning og metallurgisk gruppe, ved hjælp af omfattende algoritmer. Dette går langt ud over klassisk krydsrefering så resultat listen kan være større, men lighederne rangeret fra 0 til 1, er kun vejledende. Derfor, er en grundig analyse og sammenligning af kompositionerne og egenskaber nødvendig, især for lavere ligheder, f.eks. 0,8 eller mindre.

Denne fane er helt uafhængige af alle de andre krydsreference faner.