Bakır standartları belirli bakır ve bakır alaşımlarının özelliklerini tanımlamaktadır. Standartların kullanımı, alaşımın çeşiti, formu ve durumu hakkında esas kullanımını iyi bir şekilde tanımladığı kadar; üreticiler, şirketler ve bakır alaşımları kullanıcıları arasında ortak bir dil oluşturmaktadır.
Bakırın dayanım, iletkenlik, korozyon direnci, işlenebilrilik ve yumuşaklık özelliklerinin kombinasyonları, bakırı geniş bir uygulama aralığına sokmaktadır.
Avrupa bakır standartları, Avrupa Standartlar Komitesi (CEN) tarafından geliştirilen bir sisteme göre tanımlanmıştır. Bu sistem altı basamaklı alfa-nümerik atama sistemini kullanmaktadır. İlk harf olan "C" bakır alaşımını göstermektedir.İkinci harf ürün formunu, ör; B döküm ürünler için ergitilmiş veya kalıp halinde olduğunu, C-döküm ürünleri, F - Lehim ve kaynak için dolgu malzemeleri, M - ana alaşımları, R - işlenmemiş rafine bakırı, S - hurda, W - işlenmiş ürünleri ve X - standart olmayan malzemeleri tanımlamaktadır. Diğer üç rakam ise malzemeyi tanımlamak, son harf ise, özel bakır malzeme gruplarını ve atama sistemindeki kapasite sınıflandırmasını tanımlamak için kullanılmaktadır.
Kuzey Amerika'da, bakır alaşımları standartları, Amerikan Test ve Malzeme Birliği (ASTM) ve Otomotiv Motorları Derneği (SAE) tarafından yönetilen Birleşik Numaralandırma Sistemi doğrultusunda tanımlanmıştır. UNS sistemi altında, bakır ve bakır alaşımları C harfi ile başlayan beş basamaklı numaralar ile tanımlanmıştır. Bu beş basamaklı sistem US bakır ve pirinç endüstrisi tarafından geliştirilen üç basamaklı sisteminin yerini almıştır.
Eski sistem Bakır Geliştirme Derneği (CDA) tarafından yönetilmiştir ve birçok bakır alaşımları dosya ve dökümanları halen CDA numaraları ile tanımlanmaktadır. UNS tanımlamaları, CDA numaralarının basit iki basamaklı uzantıları, yeni bileşimler ile uyum sağlamaktadır. Örneğin serbest-kesme pirinç, CDA Alaşımı No.360 iken şimdi UNS C36000 olmuştur. UNS tanımlamaları ASTM, ASME ve SAE gibi en uygun bakır standartları ile birleştirilmiştir.
UNS sistemindeki numaralar C10000'den C79999 işlenmiş alaşımları, C80000 - C99999 döküm alaşım aralığını ifade etmektedir. Bu iki kategoriye bakacak olursak, bu bileşimler iki ayrı bakır alaşım grubu olarak ayrılmış ve altı ana grubu içermektedir; bakır, yüksek-alaşım bakırlar, pirinçler, bakır nikeller ve nikel gümüşler. Bu altı gruba dahil olmayan alaşımlar ise; diğer bakır-çinko alaşımları, işlenmiş bileşenler veya özel alaşımlar ve döküm bileşenlerdir.
Japon JIS standartları öncelikli olarak ISO Standartarı'na dayalıdır. Spesifikasyonlar JIS öneki ile başlar ve sonrasındaki C harfi işlenmiş bakırı tanımlamakta olup, ardından dört basamaklı alaşım elementlerini tanımlayan numaralar gelmektedir. Örneğin; JIS C1020 99.9% bakır içermekte, JIS C2720 Cu-Zn (pirinç), JIS C5191 Cu-Sn-P (bronz fosfor), JIS C3601 Cu-Zn-Pb (ana pirinç alaşımı), JIS C6801 Cu-Zn-Al (pirinç), JIS C 4430 Cu-Zn-Sn pirincini içermektedir vs.
Total Materia veritabanı; evrensel metal standartlarını, türlerini, özelliklerini hepsini birarada aranabilir veritabanında bütünleştirmiştir. Mekanik özellikler, kimyasal bileşimler, çapraz-referans tablolarına, hızlı ve kolay erişimi için alternatifsiz bilgi kaynağı. Aşağıdaki butona tıklayarak Total Materia veritabanının test sürüşü hakkında daha fazlasını öğrenin.