Bakır ve alaşımları mevcut mühendislik malzemeleri arasındaki en değişken veya çok yönlü malzemelerdendir.

Bakırın dayanım, iletkenlik, korozyon direnci, işlenebilrilik ve yumuşaklık özelliklerinin kombinasyonları, bakırı geniş bir uygulama aralığına sokmaktadır.

Bakırın bı özellikleri çeşitli bileşenler ve üretim yöntemleri sayesinde daha da geliştirilebilmektedir.

  • Elektriksel İletkenik : Bakır metaller arasındaki en yüksek elektriksel iletkenliğe sahip olan malzemedir. Gümüş veya diğer elemetler bakırın dayanımını, yumuşama direncini veya diğer özelliklerini, iletkenlik açısından herhangi bir kayıba uğratmadan eklenebilir.
  • Isıl İletkenlik : Isıl iletkenlik de elektriksel iletkenlikle benzer durumdadır. Bakır alaşımları da bu özellik için iletkenlikteki kaybı korozyon direncini arttırarak telafi edebilmektedir.
  • Renk ve görünüm : Çoğu bakır alaşımının hava ile temas halinde değişebilen, kendine özgü bir rengi vardır. Çoğu alaşım için, yüzey standartlarını yakalamak ve korumak korozif ortamlar haricinde çok kolaydır. Çoğu bakır alaşımı kendi ana hali ile veya metal kaplama sonrasında, dekoratif uygulamalarda kullanılmaktadır. Alaşımların kendine özel renkleri ortam koşullarına göre; bronz somon pembesi ve bakır sarısı, altın rengi, yeşil ve koyu bronz rengi arasında değişebilmektedir. Atmosferik ortamlara maruz kalan yüzeyler; yeşil veya bronz rengine bürünmekte, ayrıca yeniden boyanmış alaşımlar da aynı formlarda bulunabilmektedir.
  • Korozyon dayanımı : Tüm bakır alaşımları tatlı suya ve buhara karşı korozif direnç göstermektedirler. Çoğu kırsal, denizcilik ve endüstriyel ortamları için de bakır alaşımları korozif dirence sahiptir. Bakır ayrıca, tuzlu çözeltiler, kumlu ortamlar, nonoksidik mineraller, organik asitler ve aşındırıcı çözeltilere karşı da dirençlidir. Çoğu amonyum, halojen, sülfür, amonyum iyonu içeren çözeltiler, asit oksitler-nitrik asit gibi, bakırı aşındıracaktır. Bakır alaşımları ayrıca inorganik asitler için düşük dayanıma sahiptirler. Bakırın korozyon direnci malzeme yüzeyinde yapışkan bir tabaka sayesinde gerçekleşmektedir. Bu tabaka nispeten geçirgen olmamakla beraber metal yüzeyini saldırılardan korumaktadır.
  • Süneklik tavlama ile giderilebilir : Bu işlem spesifik tavlama işlemi veya kaynak veya lehim işlemleri sonucu oluşan tesadüfi tavlama işlemi sonucu gerçekleşebilir.
  • Sertleştirme / Dayanıklılaştırma : Bakırın sertleştirilmesi için dört yaygın yöntem bulunmaktadır; deformasyon sertleşmesi, katı çözelti serleşmesi, çökelme sertleşmesi ve serpinik sertleştirme. Beşinci olarak spinodal ayrışma (kararsız fazın ayrışması) piyasada yalnızca belirli bakır-nikel-kalay alaşımları için kullanılmaktadır. Sertleştirme işlemlerinin kombinasyonları genellikle yüksek-bakır alaşımları için yüksek mekanik özellik elde edilmek amacıyla kullanılmaktadır.

Total Materia veritabanı; evrensel metal standartlarını, türlerini, özelliklerini hepsini birarada aranabilir veritabanında bütünleştirmiştir. Mekanik özellikler, kimyasal bileşimler, çapraz-referans tablolarına, hızlı ve kolay erişimi için alternatifsiz bilgi kaynağı. Aşağıdaki butona tıklayarak Total Materia veritabanının test sürüşü hakkında daha fazlasını öğrenin.